Siirry pääsisältöön

Kolme hengitystä haastavaan tilanteeseen

Tämä harjoitus auttaa tilanteessa, jossa olet lapsen tai nuoren kanssa ja huomaat tunnekuormitusta, stressiä tai olet menettämässä malttisi.

Tee näin: Hengitä kolme kertaa:
  • Yksi hengitys sinulle itsellesi - Olet tässä haastavassa tilanteessa.
  • Yksi hengitys lapselle/nuorelle, jonka kanssa olet - Tilanne on vaikea myös hänelle.
  • Yksi hengitys tälle tilanteelle - Olette nyt tässä, asiat ovat niin kuin ne ovat. Joskus arki on rankkaa. Sekin on osa elämää.
Huomaa, miten harjoitus antaa sinulle aikaa olla reagoimatta joustamattomasti. Saattaa olla, että tulee toimittua vähän viisaammin.

Harjoituksen lähteenä:  Kirsi Saukkola ja Taina Laane, Näe sydämellä. Luo arvostava yhteys lapseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vahvuuskortit

Strength Cards eli vahvuuskortteja on saatavilla useampaa painosta. Lasten vahvuuskorttien uudistetun painokset monivärikuvat ovat hauskat ja mielestäni varsin toimivat kortit. Vahvuuskortteja voidaan käyttää hyvin monenlaisissa tilanteissa esim. ongelman ratkaisu, tavoitteiden asettaminen, itsetunnon rakentaminen, luovakirjoittaminen, kriittinen reflektio, ryhmätöihin, työnohjauksessa, opettamisessa, valmentamisessa, mentoroinnissa jne. Vahvuuskortit ovat keskustelua synnyttävä työkalu. Vahvuuskortit sisältävät vinkkivihkosen, joka opastaa korttien monipuoliseen käyttöön.

Nimen mukaan kortit ovat suunnattu lapsille, mutta oman kokemukseni mukaan toimivat hyvin myös aikuisten työnohjauksessa. Huolimatta siitä, että kuvitus onkin hieman naivistinen. Kortteja voi hyvin suositella laajasti sekä yksilö että ryhmätoimintaan.

Pakassa on 54 korttia, jotka jokainen sisältävät kuvan ja vahvuuden.Kortteja on saatavilla useista verkkokaupoista esim.Kari Kiianmaa

OH-kortit

OH-kortit ovat käytössä erityisesti sosiaali- ja terveysalan  asiantuntijoiden parissa. Niitä kutsutaan usein terapiakorteiksi   tai virikekorteiksi. Korteja voi käyttää sekä aikuisten, että lasten  kanssa. Sopivat terapian lisäksi, leikkeihin, koulutukseen,  valmennukseen, kirjoitustyöpajoihin jne. Lisätietoja korteista  löytyy valmistajan englanninkielisiltä sivuilta www.oh-cards.com.  Sivuilta voi ladata myös suomenkielisen esitteen.
Varsianiset OH-kortit sisältävät kaksi
korttipakkaa - 88 kuvakorttia ja 88 sanakorttia.
Kortteja voi käyttää yhdistelemällä tai ihan itsenäisesti.
Kokemukseni mukaan kuvia kannattaa hieman valita
kohde ryhmän mukaisesti. Pakka sisältää voimakkaita
tunteita herättäviä kortteja.

Kortteja voi tilata useista nettikauposta. Esimerkkinä  ainakin Pelastakaa lapset ja Kari Kiianmaa

Nallekortit

Erityisesti sosiaali ja terveyspuolella käytetyt Nallekortit toimivat keskusteluiden tukena kun käsitellään lasten, nuorten tai vanhempien kanssa perhe-elämää, ihmissuhteita, tunteita ja identiteettiä. Korttien avulla voi käsitellä ongelmia, muutoksia ja tulevaisuuden suunnitelmia sekä edistää osallistujien itsetuntemusta. 50 korttia, joiden kuvissa karhut ilmentävät tunteita ja persoonallisuudenpiirteitä.Suosittelen kortteja käytettäväksi erityisesti lasten kanssa. Kortit voi tilata ainakin Pesäpuun vekkokaupasta http://verkkokauppa.pesapuu.fi/tuote/40/nallekortit