torstai 26. helmikuuta 2015

Persoonallisuuteen liittyvien voimavarojen vahvistaminen

Hobfoll (1989) on määritellyt, että persoonallisuuteen liittyvät voimavarat ovat myönteisiä elämänkokemuksia, hallintaa ja hyvinvointia edistäviä persoonallisuuden omiaisuuksia, jotka ehkäisevät erityisesti haastavissa tilanteissa stressin syntymistä.

Vuorovaikutuksellaan ympäristönsä kanssa ihmiset pyrkivät lisäämään positiivisen palautteen määrää.

Välitöntä palautetta ei kuitenkaan ole aina saatavilla. Ja tehokkaampaa onkin pitkällä aikavälillä ylläpitää sellaisia persoonallisuuteen liittyviä ominaisuuksia ja sosiaalisia suhteita, jotka lisäävät myönteisen palautteen määrää. "Kaikken kanssa ei tarvitse olla kaveri, mutta pitää tulla toimeen" on aika perinteinen ohje lapsille : ) Persoonallisuuteen liittyvistä ominaisuuksista hallinta ja itsetunto lisäävät myönteisen palautteen todennäköisyyttä. Samoin kuin hyvä asema työpaikalla tai "mukava porukka". Toisaalta pyritään välttämään näiden ominaisuuksien ja olosuhteiden menettämistä.

Miten persoonallisuuteen liittyviä voimavaroja voi vahvistaa?

Vinkki 1. Hanki myönteinen asenne kyseistä toimintaa kohtaan. Hanki tietoa.

Vinkki 2.Tee arvio, että hallitset toiminnan suorittamisen. Tämä on tärkeä kohta, koska hallinnan tunne ennustaa toiminnan aloitusvalmiuden lisäksi parhaiten tulevaa käyttäytyimistä.


Vinkki 3. Motivoidu! Normien myönteiseksi kokemiseen vaikuttavat toisten ihmisten odotukset sekä oma motivaatio noudattaa muiden odotuksia. Mielekkyyden tunne auttaa vahvistamaan persoonallisuuteen liittyiven voimavarojen vahvistamista.

Jos haasteellinen tilanne on pitkäkestoinen, auttaa opittu neuvokkuus. Niin kuin rokottaminen tauteja vastaan. Onhan selvää, että usein esiintyvät vastoinkäymiset ja yllättävät esteet lannistavat ja heikentävät luottamusta onnistumiseen. Toinen apu on valmistautuneisuus. Kun toiminnan tulokset ovat epävarmoja valmistautuminen eritavoilla tilanteeseen auttaa. Kun saa tarpeeksi kokemuksia stressitilanteen hallinnasta, ihmiselle kehittyy pysyvämpi puolustusmekanismi. Se koostuu myönteisistä odotuksista ja taidoista käsitellä menestyksekkäästi stressitilanteen vastoinkäymiset.

Käytännössä pitkittävä stressitilanne on esimerkiksi työn etsiminen, joka voi kestää kauan ja selviytyiminen uhkaavasta tilanteesta vaatii monimutkaisia selviytymisstrategioita, itsehallintaa ja säätelyä. Tilanteeseen liittyy monesti vastoinkäymisiä ja esteitä, jotka voivat heikentää motivaatiota jatkaa. Pitkittävässä tilanteessa työnhakija, jolla on kohonnut riski masennukseen ovat vaarassa ajautua myös mielenterveys ongelmiin.

Uuden, ehkä itselle vieraan roolin yhtäkkinen omaksuminen on monille vaikeaa, ja siitä selviytyminen vaatii valmistatuneisuutta työnhakuun. Valmistaneisuutta taas voidaan vahvistaa interventiolla. Toimivan intervention keskeisiä sisällöllisiä tavoitteita tulisi olla osallistujien aktiivisen työnhaun onnistumista edistävien strategioiden ja taitojen lisääminen sekä vastoinkäymisten ja esteiden motivaatiota heikentävien vaikutuksien estäminen.

Aiheesta tarkemmin: 
Persoonallisuuteen liittyvien voimavarojen vahvistaminen. Jukka Vuori. Teoksessa: Metsäpelto & Feldt (toim.) Meitä on moneksi. Persoonallisuuden psykologiset perusteet.

Prezi yhteenveto aiheesta: https://prezi.com/nyoipv2tvdec/persoonallisuuteen-liittyvien-voimavarojen-vahvistaminen/#
 

keskiviikko 28. tammikuuta 2015

8 kirjaa, jotka kannattaa lukea jos on kiinnostunut ratkaisukeskeisestä ohjauksesta

Poimin kirjahyllystäni muutaman ratkaisukeskeistä ajattelua hyvin kuvaavaa kirjaa. Näitä löytyy paljon muitakin ja hyviä, mutta näistä voi ainakin aloittaa. Suurin osa pinossa olevista soveltuu hyvin käsikirjaksi, joista löytyy hyvin moneen tilanteeseen toimintatapa. Päällimmäisessä Voimaa! -kirjassa on eniten pieniä värikäitä lappuja muistuttamassa itseäni tärkeimmistä kohdista. Tästä kirjasta olen aikaisemmin lyhyesti postannutkin.


Nautinnollisia ja oivaltavia lukukokemuksia! Erittäin mielellään kuulisin mielipiteitä ja kokemuksia näistä ja muistakin ratkaisukeskeisistä kirjoista.

Kolme hengitystä haastavaan tilanteeseen

Tämä harjoitus auttaa tilanteessa, jossa olet lapsen tai nuoren kanssa ja huomaat tunnekuormitusta, stressiä tai olet menettämässä malttisi....